70 років від народження Леоніда Каденюка

28 січня Леонідові Каденюку – єдиному космонавту незалежної України – виповнилося б 70. До свого ювілею він не дожив три роки – помер наприкінці січня 2018-го.

За своє життя Каденюк побував льотчиком-випробувачем першого класу, депутатом та письменником, а в історію увійшов як перший українець, що побував у космосі з часів здобуття незалежності.

Історичний політ для нашої країни розпочався 19 листопада 1997 року о 19:46 (UTC) під час старту «Спейс Шаттл Коламбія» з мису Канаверел. Цей старт став 88-м для багаторазового транспортного космічного корабля «Спейс Шаттла» та 24-м для «Коламбії». На борту перебував екіпаж у складі шести астронавтів. Леонід Каденюк був фахівцем з корисного навантаження. Це особлива категорія астронавтів у NASA, яку отримують особи, підготовані певною науково-дослідною організацією для космічних польотів на Space Shuttle. 5 грудня корабель «Коламбія» успішно приземлився в Космічному центрі імені Джона Кеннеді. Загалом політ тривав 15 діб 16 годин 35 хвилин 1 секунду.

За заслуги перед Україною в розвитку космонавтики 3 грудня 1999 року Леоніду Каденюку було присвоєно звання Героя України.

31 січня 2018 року під час традиційної ранкової пробіжки Леонід Костянтинович раптово помер від серцевого нападу. Похований у Києві на Байковому кладовищі.

У зібранні Національного музею історії України зберігається подяка Леоніду Каденюку від командування Центру підготовки космонавтів імені Ю. А. Гагаріна за плідну працю з підготовки та здійснення пілотованих космічних польотів на честь 30-тої річниці першого польоту людини в космос

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *